Mediawijsheid groep 1-8: Nationaal Media Paspoort
Kinderen mediakennis aanbieden en inzicht laten krijgen in het beroep dat media doet op hun gevoelsleven.
Kinderen zijn steeds jonger online via (spel)computer, tablet of mobiele telefoon. Het wordt steeds moeilijker om te weten wat zij online doen en om ze daarbij te begeleiden. Het betekent dat kinderen steeds jonger zelfstandig beslissingen moeten nemen over bijvoorbeeld het plaatsen van berichten of foto's, over hun eigen gedrag online maar ook over hoe zij reageren wanneer de media hun emoties aanspreken.
Het is dus van belang dat kinderen niet alleen mediakennis krijgen aangeboden, maar dat zij bijvoorbeeld ook inzicht krijgen in het vaak subtiele beroep dat media doen op hun gevoelsleven. Daarnaast is het nodig om kinderen te stimuleren zélf na te denken over hun motivatie en mogelijke strategie om slim met media om te gaan. Dat maakt kinderen krachtig in hún online wereld. Ze moeten het zelf doen!
Na mediawijsheid is het nu dus tijd voor media-empowerment!
De leerlingen in het basisonderwijs krijgen elk schooljaar 7 lessen rondom 7 thema's. De lessen duren tussen de 20 (groep 1) en 40 minuten (groep 5) per les en zijn exact afgestemd op de leeftijd, de belevingswereld en het leervermogen van de leerlingen. Je kunt zelf beslissen of je de lessen binnen een korte periode organiseert of verspreidt over een langere periode.
Doelgroep
Leerlingen primair onderwijs
Kosten
Programma is gratis.