Met de Bibliotheek op school werken de Bibliotheek Utrechtse Venen en jouw school in het basisonderwijs structureel samen om het leesplezier van leerlingen te vergroten. Op school én thuis. Doe ook mee en werk constructief aan het verbeteren én verdiepen van je taal- en leesonderwijs. Vanuit Het Rijk is er vanuit het Masterplan Basisvaardigheden een impulsregeling beschikbaar om een Bibliotheek op School op te starten. De bewezen aanpak van de Bibliotheek op school is gebaseerd op de pijlers die je hiernaast ziet. Ook jouw school kan daar aan meedoen.
Waarom de Bibliotheek op School?
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen op scholen met een Bibliotheek op school meer lezen en een betere leesvaardigheid hebben dan kinderen op scholen waar geen speciale aandacht wordt besteed aan de boekencollectie. Leerlingen scoren ook significant hoger op begrijpend lezen dan leerlingen op andere scholen (Nielen en Bus, 2016).
Met 15 minuten lezen per dag leert een kind 1.000 nieuwe woorden per jaar.
Een schoolbibliotheek bevat boeken in eigendom van de school, met een digitaal uitleensysteem, onderhoud en beheer. Dit vraagt om een vaste ruimte en samenwerking om leesplezier en leescultuur te versterken.
Vanuit de Bibliotheek adviseert en inspireert een leesmediaconsulent het team van de school. Deze leesmediaconsulenten hebben veel kennis van boeken, leesmotivatie, rijke teksten en thematisch werken. Zo kan de leesmediaconsulent de school ondersteunen bij het kiezen van de juiste teksten en leesbevorderingsactiviteiten.
De effecten van de samenwerking worden jaarlijks gemeten.
Wanneer een school meedoet aan de Bibliotheek op school, moet er een ruimte worden ingericht als schoolbibliotheek. Ook is een enthousiast team nodig dat, samen met medewerkers van de Bibliotheek, werkt aan betere leesbevordering.