Donderdag 16 januari is Bibliotheek Woerden geopend vanaf 13.30 uur. In de ochtend zijn er onderhoudswerkzaamheden in het pand.

Waarom Taalvisite?

Taalontwikkeling ligt aan de basis van onder meer de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Lezen en taalontwikkeling gaan hand in hand. Hoewel een deel van de Nederlandse kinderen vanaf hun tweede jaar naar de kinderopvang gaat en vanaf hun vierde jaar naar school, is er een te grote groep met hardnekkige achterstandsproblematiek. En kinderen die al met een taalachterstand op school komen, lopen deze moeilijk in.

Taalvisite zet in op vroegtijdige preventie. Dit om de grote sociale en maatschappelijke problematiek waar uitvallers vaak mee te maken krijgen, voor te zijn. De activiteiten van Taalvisite zijn gericht op kinderen vanaf twee jaar. Vooral kinderen uit gezinnen waar weinig wordt gesproken en voorgelezen hebben profijt van taalstimulerende maatregelen.

Bibliotheek Het Groene Hart werkt samen met basisscholen, vroeg- en voorschoolse peuterspeelzalen, logopedie Woerden, consultatiebureaus, Welzijn Woerden en taalvisitevrijwilligers.

Hoe gaat Taalvisite in zijn werk?

  1. Kinderen worden via de school of kinderopvang aangemeld voor Taalvisite. Ouders die interesse hebben, kunnen bij de school of kinderopvang een gesprek aanvragen.
  2. Het kennismakingsgesprek voor Taalvisite vindt plaats in de Bibliotheek.
    Hierbij zijn de leesconsulent van de Bibliotheek, de taalvisitevrijwilliger en ouder(s) en de kinderen) aanwezig.
  3. Als het klikt dan kiezen de ouders en taalvisitevrijwilliger samen een tijdstip voor de Taalvisite.
  4. De taalvisitevrijwilliger komt daarna 15x in het gezin op ‘Taalvisite’.
    Samen met de taalvisitevrijwilliger stimuleren de ouders het leesplezier van hun kind door samen te lezen en taalspelletjes te doen. Ouders worden dus gevraagd om actief een bijdrage te leveren tijdens de Taalvisite en hun kind daarna zelf te blijven stimuleren om te lezen. Deelnemende kinderen zijn/worden gratis lid van de Bibliotheek.